Traian Basescu, in spatele protestului taximetristilor impotriva UBER?

Protestul taximetristilor si transportatorilor impotriva Uber a fost organizat, oficial, de catre Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), insa un protocol semnat in august 2016 cu PMP arata ca si formatiunea condusa de Traian Basescu ar putea fi implicata in actiune. In plus, dincolo de documentele parafate, fostul presedinte al Romaniei are o miza personala pentru care ar incerca sa puna presiune pe Guvern.

Pe 3 august 2016, dupa fuziunea cu UNPR, Partidul Miscarea Populara semna doua protocoale de colaborare cu organizatia reprezentativa a taximetristilor, COTAR. Potrivit intelegerii, PMP urma sa sustina in Parlament revendicarile transportatorilor, in schimbul implicarii politice a patronatului. De asemenea, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, urma sa ocupe un loc eligibil pe listele parlamentare ale PMP.

loading...
De la stanga: Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Traian Basescu si Vasile Stefanescu, presedinte COTAR si fost candidat PMP la Camera Deputatilor in Bucuresti

Stefanescu a candidat din partea PMP la Camera deputatilor, in Bucuresti, pe locul 3, dupa Valeriu Steriu si Eugen Tomac, doi dintre cei mai importanti lideri ai formatiunii. Locul nu a fost eligibil, iar Vasile Stefanescu a ramas in afara Parlamentului, motiv pentru care il regasim in aprilie 2017 in fata Guvernului, conducand miscarea de protest a taximetristilor impotriva Uber.

Desi s-a speculat ca PMP ar incerca sa puna presiune pe Gabriela Firea prin intermediul COTAR, atacandu-i proiectul de infiintare a dispeceratului de taxi al Primariei, votul consilierilor generali PMP demonstreaza ca partidul lui Traian Basescu nu are nicio lupta cu PSD la nivelul Capitalei. Dimpotriva, majoritatii PSD-ALDE din Consiliul General i se alatura, de cele mai multe ori, si PMP.

Apoi, protestele organizate de Stefanescu s-au adresat Guvernului, pe care Traian Basescu e foarte interesat sa puna presiune, pentru a-si consolida o eventuala pozitie de negociere cu actuala majoritate parlamentara.

Autor al mai multor amendamente la Legea gratierii, unele considerate „excesive” chiar si de catre senatorul PSD Serban Nicolae, Traian Basescu se afla in postura de a folosi toate resurse pentru a determina un vot al majoritatii in favoarea propunerilor sale. Cum Uber se bucura de simpatia cetatenilor, iar o decizie a Guvernului ostila serviciului de transport ar putea radicaliza din nou protestatarii, Executivul a fost pus in fata unei noi alegeri incomode: fie adopta inca o masura deloc populara, fie risca sa se confrunte cu alte actiuni de protest ale taximetristilor.

Iar daca taximetristii sunt in continuare sub influenta lui Traian Basescu, adevaratele negocieri se vor purta intre Executiv si seful PMP, situatie din care fostul presedinte al Romaniei isi poate obtine voturile necesare pentru adoptarea amendamentelor in schimbul „pacii sociale”.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *