Agentia rusa Sputnik: “Romania a intrat in razboi”

Agentia rusa de presa Sputnik publica vineri, in editia romaneasca, sub semnatura fostului deputat PRM/PC Dragos Dumitriu, o critica ampla la adresa infiintarii unui departament de analiza subordonat Academiei Romane. Nemultumit ca structura din cadrul Institutului I.C. Bratianu se numeste Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica”, editorialistul Sputnik titreaza “Pentru o institutie a statului, Romania a intrat in razboi!”.

Dumitriu, fost jurnalist la “Atac la Persoana” si OTV inainte de a deveni deputat PRM, crede ca denumirea departamentului socheaza,  deoarece “conține substantivul „razboi” — ceea ce, in orice context, presupune o stare de fapt declarata, asumata de cel puțin doua parti”.

loading...

“Cercetand site-ul descoperi ca partea de „comunicare strategica” este pe cat de goala de continut ca sintagma — dar utilizata des, e la moda — pe atat de goala de conținut la propriu; in schimb „razboiul informational” abunda in „analize” si „editoriale” care au, intr-o proporție covarșitoare, un singur subiect — Rusia — si mai multe teme — presa rusa, „trolii”, oficiali rusi etc. Practic, este un site care ataca sub masca analizei si a opiniei, Rusia”, scrie Dumitriu.

Editorialistul Sputnik se arata contrariat de faptul ca “o institutie care poarta un razboi cu o presa — si chiar cu o țara, la nivel informațional — care practic ne ignora” primeste finantare publica.

Materialul, care poate fi citit integral pe siteul agentiei ruse, cuprinde si alte critici la adresa initiativei lui Dan Dunganciu, directorul Institutului Bratianu, pornind de la misiunea Laboratorului si pana la sursa de finantare pe filiera Academiei Romane.

Citeste si: EXCLUSIV | Cine e „prietenul Rusiei” din Romania care a realizat clipul de propaganda despre relatiile romano-ruse

Desi subiectul editorialului sau este Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica, Dumitriu nu omite sa puncteze si cateva opinii aparent irelevante, anume „condamnarea nedreapta” a academicianului Gheorghe Sin in dosarul ICA-Voiculescu si alegerea prin „vot democratic” a actualei majoritati PSD-ALDE.

Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane (ISPRI) a lansat, in colaborare cu parteneri interni si externi, primul Laborator de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS). LARICS functioneaza in interiorul ISPRI, ca structura componenta a institutului, dar cu agenda separata si specifica. Scopul principal va fi de analiza/evaluare a evenimentelor interne și externe, a presei internationale, cu referire speciala la Romania si Republica Moldova, in contextul unor confruntari purtate in spatiul mediatic care au ajuns, in anumite evaluari, la dimensiunea unor „razboaie informationale”.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *