Legea gratierii, modificata de senatorii juristi: Se gratiaza toate pedepsele de pana in 3 ani si sunt iertati toti infractorii de 70 de ani

Membrii comisiei juridice din Senat au votat, marti, modificarile la Legea gratierii, astfel incat vor fi gratiate in intregime pedepsele de pana la trei ani, partial cele de pana in 10 ani inclusiv, precum si integral faptele savarsite de persoanele de 70 de ani.

Comisia juridica a Senatului a adoptat marti amendamentul propus de Parchetul General, Asociatia Magistratilor si de Serban Nicolae la proiectul Legii gratierii conform caruia vor urma sa fie gratiate pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani inclusiv, modificand astfel propunerea Guvernului de a gratia pedepsele de pana in 5 ani. Decizia a fost luata cu 7 voturi „pentru” si 2 abtineri.

loading...

Traian Basescu a renuntat la propunerea de gratiere a faptelor de pana in 10 ani de inchisoare, insusindu-si propunerea Uniunii Barourilor, respectiv reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost respins de membrii Comisiei juridice cu un vot „impotriva”, un vot „pentru” si opt abtineri.

Senatorii din Comisia juridica au adoptat amendamentul propus de Serban Nicolae (PSD) prin care se scad trei ani din orice pedeapsa cu inchisoarea de pana in zece ani.

„Se gratiaza (…) in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoarea aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani, dar care nu depasesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Amendamentul a fost adoptat cu sapte voturi „pentru” si trei voturi „impotriva”.

In comisie s-a adoptat si amendamentul senatorilor Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brailoiu (PSD) si Daniel Fenechiu (PNL) potrivit caruia femeilor insarcinate si intretinatorilor de copii de pana in 14 ani li se injumatateste pedeapsa cu inchisoarea. Decizia a fost luat cu 9 voturi „pentru” si o abtinere.
Comisia juridica a adoptat si alte doua amendamente prin care se prevede ca pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani se gratiaza in intregime, iar ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc.

„Se gratiaza in parte cu jumatate pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani”, se arata in amendament.

Un alt amendament vizeaza persoanele care au implinit 70 de ani. „Se gratiaza in intregime pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani”, prevede amendamentul adoptat de senatorii juristi.

 

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *