EVENIMENT | Un volum-document despre discriminarea etnicilor romani din Ardeal

Jurnalistul Dan Tanasa si-a lansat joi, 20 martie, cartea „Uitati in inima Romaniei”, volumul dedicat documentarii discriminarii la care sunt supusi etnicii romani din Ardeal.

Organizata de Asociația Neamunit la Sala Dalles din Bucuresti, lansarea volumului semnat de Dan Tanasa a insemnat, inclusiv pentru cei nefamiliarizati cu subiectul, o expunere a abuzurilor la care sunt supusi etnicii romani minoritari in judetele din Transilvania chiar de catre autoritatile statului roman.

loading...

Profesorii Radu Baltasiu si Ioan Sabau Pop au sustinut alocutiuni, aratand importanta publicarii unui astfel de volum-document, o premiera pentru spatiul publicistic romanesc.

In cele aproape 500 de pagini, lucrarea abordează relaţiile interetnice româno-maghiare si demonstrează, asa cum academicianul Dinu C. Giurescu arata in prefata cartii, „realitatea discriminării românilor din cele două judeţe, cu următoarele caracteristici: este un fenomen de masă, instituţionalizat, cu fapte de discriminare efectuate în mare parte de membrii U.D.M.R. în calitatea lor de primari, preşedinţi de consilii, directori de şcoli şi instituţii de cultură sau ale administraţiei centrale”.

Printre cei prezenti la lansare s-au numarat membrii asociatiei Neamunit, organizatorii evenimentului, profesori universitari, avocati, politicieni si jurnalisti implicati in protejarea drepturilor etnicilor minoritari romani din Ardeal.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *