Cum s-au pozitionat jurnalistii in scandalul Dragnea/ASF vs. NN Pensii

Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara de a amenda, ulterior reactiei lui Liviu Dragnea, NN Pensii cu o suma record, 1% din cifra de afaceri, a starnit un val de reactii din partea jurnalistilor. Unii considera ca s-a creat un precedent periculos prin sanctionare a unei companii pe criterii politice, altii s-au pozitionat clar in tabara mediului de afaceri, aratand ca statul nu a fost niciodata un bun administrator, in timp ce exista si opinii favorabile Puterii.

Jurnalistul Catalin Striblea, gazda matinalului de la Digi FM, crede ca „amenda NN este o executie comunista ca la carte”, venita ca urmare a comenzilor de partid.

loading...

“Amenda NN este o executie comunista ca la carte. Intai a venit semnalul de la partid care foloseste sintagmele deja consacrate, gen ”colonie”, iar la mai putin de 24 de ore, o institutie a statului ia o decizie spectaculoasa menita sa faca dreptate. Fix ca la tovarasi. Altfel, eu am primit scrisoarea. Ea este o informare banala despre ce inseamna pensia privata si un raspuns la ”declaratiile publice” care vorbesc despre nationalizarea pilonului II, adica se refera la discutia pe care a deschis-o un lider al opozitiei si inalt parlamentar, recte Predoiu. Niciuna dintre informatiile prezentate acolo nu mi s-a parut falsa. Da, NN indeamna sa fim atenti si implicati intr-o astfel de dezbatere, in conditiile in care este deajuns o simpla decizie politica sa fie nationalizate pensiile. In locul NN as fi spus ca acest lucru s-a intamplat deja in Polonia si Ungaria, in prima doar pentru viitor, iar in a doua si pentru fondurile acumulate. Si sa ne intelegem, aceasta nu este o discutie despre NN, ci despre drepturile a cateva milioane de oameni. Iar eu prefer sa fiu informat si tinut in garda de compania care are grija de banii mei”, a scris Striblea pe pagina sa de facebook.

Si Moise Guran s-a solidarizat cu firma privata, printr-o postare pe facebook: Aud că NN a fost amendată crunt. N-am pensie la aceasta companie, dar s-ar putea să-mi reconsider optiunile. Cine tace acum e laș și își merită soarta.”

Lucian Mandruta merge chiar mai departe, sugerand ca informatiile privind nationalizarea Pilonului II de pensii ar fi verosimile: “Nu putea sa iasa atata fum fara un foc mic, acolo, dedesubt. Ca doar nu-s nebuni astia de la NN (si ceilalti) sa se puna rau inutil cu stapanirea. N-au o istorie in sensul asta. In schimb, aialalti au o lunga experienta in mintit.”

Nici jurnalista Ondine Ghergut nu a ignorat subiectul, atragand atentia asupra influentei exercitate de Liviu Dragnea asupra institutiilor statului.

“Presedintele ASF a executat ordinul lui DRAGNEA: a amendat firma NN-ING pensii private cu 750.000 de lei si a retras autorizarea directorului general. Asta pt că NN a tras semnalul de alarmă cu privire la probabilitatea NAȚIONALIZĂRII contribuțiilor la pensiile private, lansată de PSD pt a studia reacția oamenilor. De unde stiu? Stiu pt că am primit si eu informația din interiorul PSD înainte de a izbucni scandalul. Cum naționalizarea contribuțiilor pt pensii private NU a ținut, au trecut la altă ipoteză de lucru: IMPOZITAREA GOSPODĂRIILOR”, a scris Ghergut pe facebook.

Si jurnalistul Razvan Zamfir s-a pozitionat in scandalul NN Pensii – ASF, comentand scurt pe profilul personal de facebook: “Sigur ca intre NN si Guvernul Romaniei am mai multa incredere in compania privata. Olandezii nu m-au furat niciodata, pana acum. Guvernul Romaniei, insa, asa s-a consacrat.”

Florin Negrutiu s-a rezumat sa invoce “orbanizarea lui Dragnea” si sa recomande un text de pe Republica.ro.

Pe de alta parte, Patrick Andre de Hillerin crede ca sanctionarea NN Pensii e un gest de normalitate:

“Stați, oameni buni, că nu e bine că ASF a amendat o companie pentru reaua-voință de care a dat dovadă în răspândirea unor informații care ar fi putut duce la destabilizarea sistemului financiar. Nu, nu e bine. Cică e o mișcare putinistă și erdoganistă. Dacă România avea o bursă ca aia din NY, de exemplu, scrisoarea „nevinovată” a NN către clienții săi ar fi dus la căderea bursei și la pierderi enorme. Pentru că nicăieri în lume companiile responsabile nu lansează astfel de acuzații (naționalizarea pensiilor private) fără a avea informații certe și fără a afecta piața. Norocul nostru că nu avem bursă și noroc și mai mare că oamenii nu i-au luat în serios și nu s-au dus să-și retragă cele două miliarde de euro strânși deja drept contribuții la pensii private la NN. Dar nu, amendarea unui act atât de iresponsabil este erdoganism și putinism. Dacă ieri și azi ar fi fost cozi la toate băncile și societățile de asigurări, oamenii încercând să-și retragă banii de frica naționalizării cum s-ar fi chemat, netoților?”, scrie de Hillerin pe facebook.

 

 

 

 

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *