Biserica a refuzat sa lucreze cu o firma din Romania si a platit jumatate de milion de euro unor austrieci

Biserica Ortodoxa Romana a platit recent o suma impresionanta pentru clopotul gigantic al Catedralei Mantuirii Neamului, insa nici macar nu a luat in calcul sa contracteze o firma romaneasca. Chiar daca suma ar fi reprezentat o infuzie financiara serioasa pentru orice business autohton, oficialii BOR au ales sa plateasca aproape jumatate de milion de euro unei companii din Austria, desi in Romania exista a patra turnatorie de clopote din lume, informeaza digi24.

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane nu a putut explica de ce nici macar nu a solicitat o oferta de la turnatoria Blotor din Maramures, cea mai importanta companie de profil din Romania si una dintre cele mai prestigioase din intreaga lume. Vasile Banescu a incercat sa justifice initial decizia Patriarhiei de lucra cu o firma straina aratand ca nicio companie romaneasca nu poate realiza un clopot care sa emita „nota do in mod unic”, insa producatorul roman a demontat aceasta scuza: „Putem turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală, carilioane (set de clopote fixe)”.

loading...

Apoi, Banescu a schimbat registrul si a subliniat ca cei 425.000 de euro provin din fondurile proprii ale Patriarhiei, deci nu exista obligatia organizarii unei licitatii.

Reprezentantii turnatoriei din Maramures  s-au aratat dezamagiti ca oficialii BOR au ales sa lucreze cu o firma straina, desi producatorul roman Blotor avea capacitatea tehnica de onora chiar si o comanda mai mare decat cea solicitata de Biserica pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

”Aveam capacitatea tehnică, da, normal, suntem cea mai mare turnătorie din România și numărul patru mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am rămas cu un gust amar căci pentru mine ca producător era unica posibilitate în viața unei turnătorii de a face o comandă așa mare pentru țara ta. Nu va fi niciodată o altă comadă la fel de mare”, a spus Gabriel Radu Blotor.

In perioada 2011-2016, Biserica ortodoxa Romana a primit de la autoritatile statului roman, doar pentru proiectul Catedralei Mantuirii Neamului, peste 200 de milioane de lei. Recent, primarul general Gabriela Firea a anuntat ca va “dona” din bugetul municipalitatii inca 15 milioane de lei si in 2017.

 

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *