Guvernul se pregăteşte să pună pe masa românilor de Paşte modificarea codurilor penale şi legea graţierii

Guvernul va readuce în discuţia publică, înainte de Paşte, două acte normative care au bulversat România la începutul acestui an şi care, dacă intrau în vigoare în forma lor din ianuarie, i-ar fi scăpat de braţul legii pe mai mulţi politicieni de vârf din coaliţia guvernamentală acuzaţi de corupţie. Fără îndoială, Executivul ar putea profita de faptul că, în această perioadă, oamenii se pregătesc pentru Sfintele Paşte şi nu au disponibilitate pentru controverse şi proteste.

Primul dintre ele se doreşte a fi o variantă upgradată a celebrei Ordonanţe 13, mai precis este vorba de un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură. Ministrul justiţiei anunţa într-o intervenţie publică intenţia sa de a trimite astăzi la guvern actul normativ amintit pentru punerea lui în dezbatere publică. Tudorel Toader, a a declarat că infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită în raport cu decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale, precizând că nu va propune un prag valoric pentru prejudiciu.

loading...

A doua propunere legislativă care ar trebui să fie prezentată public până la Paşte de Executiv este legea graţierii. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, este cel care a cerut Comisiei Juridice a Senatului ca dezbaterile pe această  temă să fie amânate, astfel că proiectul legii graţierii ar trebui să fie discutat din nou de senatorii jurişti în 11 aprilie. „Eu consider că ar fi utilă şi necesară o amânare a dezbaterii. Să venim din urmă cu celelalte măsuri complemetare care să rezolva problema penitenciarelor. Nu numai grațierea. Nu numai iertarea”, a spus ministrul.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *