Planul PSD de salvare a corupţilor. Ce pregăteşte Liviu Dragnea?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-ar putea reabilita, în scurt timp, în faţa lui Liviu Dragnea, prin promovarea unui pachet de legi care să lase cruciada anticorupţie fără instrumente şi care să îi salveze pe corupţi.
Președintele PSD a declarat astăzi că nu este deloc mulțumit de raportul lui Tudorel Toader și că nu susține poziția acestuia, cu referiri la decizia ministrului de a nu solicita revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr. Liviu Dragnea a mai afirmat că nu se pune în discuţie schimbarea lui Toader şi că, până la urmă, cel mai important obiectiv al ministrului justiţiei este pachetul de legi din justiţie.
Concret, Dragnea aşteaptă de la Tudorel Toader două lucruri: o cosmetizarea a Ordonanţei 13 şi o variantă cât mai generoasă a Legii graţierii, ambele cu mize legate de viitorul personajelor acuzate de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
În primul rând, ministrul justiţiei trebuie să prezinte în guvern, în zilele care urmează, propuneri de modificare ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, pornind de la nevoia de a pune în acord cele două coduri cu decizii ale Curţii Constituţionale. Această nevoie a fost invocată şi în celebra Ordonanţă 13, care a scos sute de mii de români pe străzi. Ori Tudorel Toader trebuie să convingă opinia publică de faptul că modificările care îi salvează pe unii corupţi izvorăsc din decizii ale instituţiilor statului de drept.
Una dintre cele mai controversate prevederi ale Ordonanţei 13 era dezincriminarea abuzului în serviciu pentru cuantumul prejudiciului mai mic de 200.000 lei. Ori tocmai la începutul acestei săptămâni, ICCJ a trimis la CCR, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, o sesizare pe o excepţie de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind evaluat la 108.612 lei. Este vorba de un dosar în care însuşi Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.
Nu în ultimul rând, ministrul justiției, a cerut amânarea dezbaterilor din Parlament pe Legea graţierii, anuntând că guvernul pregătește un pachet legislativ amplu, care va conține atât o Lege a graţierii, cât și măsuri complementare care să rezolve problemele din închisori. Intervenţia lui Toader s-a întâmplat la scurt timp după ce senatorul PSD, Şerban Nicolae, a încercat introducerea infracţiunilor de corupţie pe lista celor care ar urma să fie graţiate. Criticile stârnite de amendamentele lui Şerban Nicolae au împins PSD spre o repoziţionare tactică pe această temă, mingea fiind mutată acum la Ministerul Justiţiei.
După ce a eşuat în iniţierea demersurilor de revocare din funcţie a Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, ministrul justiţiei îşi poate salva funcţia doar dacă reuşeşte să îl convingă pe Liviu Dragnea că este un continuator al lui Florin Iordache, dar că, spre deosebire de acesta, este un politician eficient.
loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *