EDITORIAL LR | Cosmarul unei nopti de iarna

In ultimele doua nopti am avut un cosmar, un vis urat impletit in realitate. Si nu sunt singurul care a avut acest vis. E cosmarul nostru, al tututor romanilor care nu fura si nu isi doresc sa fure. Doar hotii si ignorantii au putut sa aiba un somn linistit in aceste seri. E periculos sa avem astfel de vise.

Cand Gavrilescu (personajul principal din nuvela lui Mircea Eliade La Tiganci) a visat prea mult s-a pomenit transpus intr-o alta realitate a carei dimensiune mistica reprezenta „o alegorie a morții sau a trecerii spre moarte” dupa cum a afirmat Eugen Simion. In schimb realitatea in care eu m-am trezit e mai mult decat o alegorie a trecerii spre moarte. E drumul democratiei si libertatii romanesti catre o groapa comuna. Si nu e un drum nou caci a fost batatorit prima oara in 1946 si apoi in 1990. Astazi am realizat cu o claritate mult mai taioasa decat in alte dati ca libertatea generatiei mele e complet schilodita.

loading...

Raman fara speranta cand ma gandesc ca de fiecare data cand o sa interactionez cu statul roman, problemele mele vor fi incredintate unor oameni care au dreptul legal de a abuza de functia lor, conditionati de doar cateva stipulari, printre care si un plafon de 200.000 lei pentru pagubele materiale cauzate. Mi-e teama si scarba sa ma gandesc la sminteala institutionala ce se va instaura prin aplicarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Acesta este cosmarul unei realitati ratate, un cosmar din care e posibil sa nu ne mai trezim. Ar fi multe de scris, dar nu e timp si cumva nici nu are rost sa analizam prea in detaliu situatia cand e atat de flagranta. Nu stiu cat de relevant mai este acum cine cu cine a votat.

Daca unii au ales PSD nu inseamna ca si-au vandut onoarea si moralitatea acestui partid. Nu insemna ca sunt dispusi sa se lase calcati in picioare. Nu insemana ca nu participa si ei la protestele din toata tara si din afara ei. Nimeni nu le poate interzice sa fie impotriva celor peste care si-au pus stampilele. Doar ca Presedintele Senatului, al doilea om in stat vede in votantii actualului guvern o masa de manevra cu care poate porni un razboi civil. El si ai lui au impresia ca e dreptul lor sa fure doar pentru ca partidele lor au obtinut o majoritate parlamentara. In acelasi timp ei se simt protejati de niste procente. Prin invocarea legitimitatii guvernului obtinuta odata cu scrutinul din 11 decembrie 2016, ei practic dau vina pe cei care au crezut in minciunile lor si i-au votat. Un astfel de rationament tradeaza psihoza politica pe care actuala clasa conducatoare o promoveaza pe toate planurile. Falsa diviziune pe care acesti politicieni incearca din rasputeri sa o propage la nivelul societatii civile este doar o fumigena ce se va risipi instant atunci cand indeajuns de multe voci vor urla pe strazi impotriva lor. Suntem romani si lucrurile care ne unesc nu pot fi acoperite de cerneala unor stampile.

Inainte de a fi pesedisti, useristi, penelisti, pemepisti si asa mai departe, suntem cetateni ai Romaniei. Asta e tara noastra si ei vor sa ne-o ia. Nu Soros, nu UE sau alte grupuri de interese vehiculate in campania electorala cu scopul de a proiecta un inamic imaginar si de a raspandi frica in randul populatiei. Adevaratii inamici sunt cei care scriu legi pentru ei si ai lor, cei ce mint si apoi zambesc privindu-ne cu ochi reci si goi. Faptul ca au fost votati nu le da nici un drept sa ne daruiasca acest jug politic si economic. Tara asta s-a lasat pacalita de o sleahta de ipocriti imbracati la costum dar asta nu inseamna ca si-a dat acordul pentru o iobagizare nationala care ne va transforma pe toti cei care nu suntem functionari publici in serbi ai sistemului. De miercuri 1 februarie ora 1:25 AM ei pot sa fure din banii publici, adica din banii nostrii ai contribuabililor, fara sa mai raspunda in fata legii, pentru ca legea a devenit doar o marioneta manuita dupa bunul plac al catorva indivizi. Imi doresc sa fi fost doar atat, un cosmar; dar din pacate nu e. Visul urat a depasit granita oniricului patrunzand nemilos intr-un cotidian fragil. Ma gandesc ca ceea ce simt eu, simt si altii si ca angoasa mea se amplifica cu fiecare oftat de roman nemultumit.

Traim niste vremuri scabroase, suntem asaltati de nedreptate si oricat de paranoice ar parea aceste afirmatii, oamenii din guvern ne-au dovedit ca nu sunt. Realitatea normalitatii in Romania e pe cale de disparitie si depinde de noi daca o lasam sa moara. Avem de ales sa mergem intr-un mars funerar tacut sau sa urlam pana ii trezim pe toti din tara asta.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *