VIDEO | PNL, campanie electorala inainte de termen cu PENALI celebri

Partidul National Liberal a fost una dintre primele formatiuni care au adoptat criterii de integritate pentru selectia candidatilor, cu scopul asumat de a elimina persoanele suspecte de incalcarea legii de pe listele electorale. Cu toate acestea, desi declara ca sustine lupta impotriva coruptiei, PNL a apelat, atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare, la sprijinul unor penali celebri. Piedone, Catalin Chereches sau Mircia Muntean sunt doar cele mai cunoscute nume de care PNL s-a folosit pentru a atrage voturi, chiar si cu riscul asocierii cu politicieni cercetati, arestati sau condamnati penal.

Niciun  compromis nu pare sa fie prea mare pentru liberalii condusi de Alina Gorghiu atunci cand se apropie alegerile.  Speriati de ipoteza ramanerii in afara Puterii, candidatii PNL se arata deschisi inclusiv la parteneriate politice cu persoane care nu se incadreaza in criteriile de integritate stabilite statutar. Iar daca la alegerile locale doar unul dintre candidatii partidului a avut indrazneala sa-si bazeze campania pe voturile aduse de un cercetat penal, pentru alegerile parlamentare din decembrie, liberalii au mizat inclusiv pe politicieni condamnati la puscarie cu executare.

loading...

Asocierea cu penalul Piedone, rasplatita de partid

Razvan Sava, fost primar general interimar si candidat al PNL pentru primaria sectorului 4, a fost cel care a deschis calea ascocierii cu personaje cercetate pentru coruptie. Cvasianonim si lipsit de orice popularitate, consilierul general Sava a decis sa isi puna toate sperantele electorale in Cristian Popescu Piedone, primarul se sector cercetat penal in dosarul Colectiv. De la campania pe teren la brat cu Piedone, pana la momentele ridicole in care si-a scris numele inculpatului pe frunte, la propriu, Sava nu a ratat nicio ocazie pentru a transmite electoratului ca este omul de incredere al fostului primar. De la centru, Alina Gorghiu si alti cativa liberi au protestat simbolic, anuntand formal ca nu sustin alianta informala incheiata de Sava. Cu toate acestea, in ciuda tuturor prejudiciilor de imagine aduse şi a esecului in alegeri, conducerea partidului nu l-a sanctionat pe Razvan Sava – asa cum lasase sa se inteleaga în campanie -, ci l-a promovat pe o functie de conducere in Liga Alesilor Locali condusa de Dan Cristian Popescu.

Candidatul PNL Razvan Sava si-a scris pe frunte numele cercetatului penal Piedone
Candidatul PNL Razvan Sava si-a scris pe frunte numele cercetatului penal Piedone

La locale, cercetati; la parlamentare, condamnati

Episodul asocierii PNL cu Piedone nu a fost, insa, cea mai dura lovitura aplicata votantilor care sustin lupta anticoruptie. Pentru ca, daca la alegerile locale liberalii au ales sa mearga pe mana pierzatoare a unui cercetat penal, la alegerile parlamentare au acceptat arestati preventiv si chiar condamnati definitiv la inchisoare pe afisele Partidului National Liberal.

Arestatul preventiv Catalin Cheresches isi sutine electoral mama penelista
Arestatul preventiv Catalin Cheresches isi sustine electoral mama penelista

Viorica Chereches, mama primarului arestat preventiv din Baia Mare, deschide lista PNL in circumscriptia controlata chiar de fiul sau. Insa, daca principiile de integritate ale liberalilor l-au impiedicat pe Catalin Chereches sa adere la PNL, nimic nu a putut bloca o candidatura a mamei sale, femeia care si-a imprumutat fiul, din salariul de medic, cu doar 1 milion de euro. Chiar si asa, numele de familie al primarului arestat nu e singurul avantaj imoral de care se folosesc liberalii pentru a-si creste scorul electoral, la paravanul criteriilor de integritate; insusi primarul, eliberat din arest la doua luni dupa reconfirmarea in functie, pozeaza acum zambitor pe afisele PNL, imbratisandu-si mama.

Liberalii hunedoreni sunt promovati de condamnatul la puscarie cu executare Mircia Muntean
Liberalii hunedoreni sunt promovati de condamnatul la puscarie cu executare Mircia Muntean

Primarul Catalin Chereches, promotorul PNL in maramures, e doar inculpat in dosare de coruptie, spre deosebire de Mircia Muntean, sponsorul electoral al liberalilor din Deva. Condamnat la puscarie cu executare, Mircia Muntean a gasit oportun sa-i sustina pe candidatii PNL la alegerile parlamentare de pe cateva zeci de panouri amplasate in municipiul Deva, iar candidatii nu au avut nimic impotriva.

Nici Catalin Chereches, nici Mircia Muntean nu (mai) fac parte din Partidul National Liberal. Afisele cu cei doi promoveaza, insa, candidatii PNL si includ simbolul electoral al partidului. Motiv pentru care, dincolo de observatia privind furtul statului campaniei, o intrebare cauta raspuns: Cine a platit materialele electorale in care este promovat un om politic condamnat la puscarie cu executare, PNL sau Mircia Muntean?

Invitat in emisiunea ContraZiceri, deputatul Ovidiu Raetchi a recunoscut ca amplasarea panourilor a fost o greseala a filialei locale PNL Hunedoara care „a incercat sa-si maximizeze scorul electoral” si a declarat ca partidul este cel care a platit, cel mai probabil, pentru materialele de promovare care il infatiseaza pe condamnatul la puscarie Mircia Muntean.

loading...

Comentarii

Comentarii

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *