Romanii din Valea Timocului: Diplomatii romani din Serbia au facut mult rau Romaniei

Reprezentantii comunitatii romanesti din Valea Timocului, Serbia, au vorbit luni seara, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, despre lipsa de reactie a statului roman fata de abuzurile autoritatilor sarbe. Vicepreședintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balașevici, a aratat ca romanii timoceni nu scoli, biserici sau presa in limba romana, iar statul roman nu sustine in niciun fel conservarea identitatii nationale. In plus, a declarat Balasevici, diplomatii romani din Serbia au fost mai degraba adversari ai comunitatii, nu protectori, facandu-le „mari probleme” romanilor din Valea Timocului.

Predrag Balasevici, vicepresedintele Asociației pentru Cultura Românilor, a dezvaluit greutatile cu care se confrunta comunitatile de romani de pe Valea Timocului, pe care statul roman i-a abandonat si carora diplomatii Romaniei le creeaza mai degraba „probleme”.

loading...

„Eu de doi ani de zile atrag atenția asupra acestor diplomați, care ne-au făcut mari probleme și am încercat prin vocea noastră de acolo și prin apelul nostru să-i luați acasă. Vă rog, luați-i acasă din Serbia, pentru că acești oameni ne-au făcut mult rău nouă și au făcut mult rău și României pentru că vin și vorbesc împotriva Bisericii Ortodoxe Române, împotriva părintelui Boian Alexandrovici, care a făcut mari sacrificii ca să se țină slujba în română în Timoc (…) Acești oameni nu mai trebuie să fie la posturile la care sunt acolo”, a spus Pedrag Balasevici.

Citeste si: Guvernul şi Senatul îi abandonează din nou pe etnicii români din Serbia şi Ucraina (DOCUMENTE)

Liderul roman din Serbia a vorbit despre vizitele oficialilor romani care au facut o serie de promisiuni ramase neonorate, viata comunitatii fiind in continuare la fel de dificila din cauza politicii de asimilare duse de guvernul sarb.

„Noi suntem astăzi singuri lăsați, suntem lăsați de România. Noi nu mai sperăm nimic. Noi am venit astăzi aici să vă spunem cum sunt lucrurile, dar sincer să vă spun eu nu mai sper nimic. Nu mai aștept nimic din partea României. (…) Timpul trece foarte repede. Noi, românii, fără școli în Timoc, fără Biserică Ortodoxă Română, noi nu putem să rezistăm să ne păstrăm limba, cultura, identitatea noastră de acolo. Cum am reușit să o păstrăm sute de ani, asta este un miracol și este poate ciudat pentru unii. Dar astăzi, în globalizarea asta în care suntem, în era limbii engleze, având în vedere că tinerii pleacă din Serbia, unde se trăiește foarte greu, există un foarte mare pericol și poate nu atât de curând, dar într-o perioadă mai lungă nu știu dacă o să mai vorbim despre românii din Timoc”, a mai spus reprezentantul românilor din Valea Timocului.

Citeste si: CAMPANIE LUMEA ROMANEASCA: Carti pentru copiii romani din Serbia care vor sa studieze limba materna in scoli

O alta problema adusa in dictie de Balasevici este cea a organizatiilor care primesc finanare de la statul roman, dar ca nu actioneaza in interesul comunitatii de romani din Serbia, ci la comanda serviciilor secrete sarbe.

„Sunt finanțate organizații care sunt făcute de Securitatea sârbă. Sunt sprijinite asociații cu bani grei din România, din bugetul României, care nu dau rezultate și chiar dimpotrivă aceste organizații sunt controlate de securitatea sârbă”, a susținut Predrag Balașevici.

Romania nu si-a folosit nici parghiile institutionale de care dispune pentru a opri abuzurile autoritatilor sarbe impotriva comunitatii de etnici romani, subliniaza Balasevici, care aminteste ca statul roman putea cere „deschiderea capitolelor 23, 24 (de aderare la UE – n.r.), unde este vorba despre justiție și drepturile omului și ale minorităților”.

Potrivit datelor furnizate de asociațiile românești din Timoc, în zonă trăiesc aproximativ 300.000 de români/vlahi, care nu au școli și presă în limba română și nu au dreptul de a-și construi biserici.

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *