Ce putem învăța de la „dictatorul” Viktor Orban

Vlad MODORAN

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este criticat adesea în România. Mass media și clasa politică se întrec în a-l ataca pe liderul guvernului de la Budapesta pentru păcate reale, dar mai ales imaginare. Rămășițele propagandei național-comuniste, celebra amenințare iminentă a Ungariei, se împletesc cu critica europeană la adresa guvernului conservator de la Budapesta. Nici poziția nefericită a lui Orban în raport cu Federația Rusă nu ajută. Aici este de fapt principala problemă a premierului maghiar, pentru care nu are nicio scuză!

loading...

Și totuși, mulți români au putut să se convingă în ultimele săptămâni că Viktor Orban s-a dovedit a fi mult mai responsabil decât majoritatea liderilor europeni.

Prim-ministrul Ungariei a explicat, din nou și din nou, că principiul circulației libere în Europa nu poate fi apărat în lipsa securizării frontierelor Uniunii Europene. El a criticat lipsa de voință a țărilor europene în apărarea principiilor de bază ale UE, ca și lipsa de viziune a politicienilor săi. Orban a atras atenția, cu riscul expunerii sale la acuzații de „xenofobie” și „rasism”, că europenii nu conștientizează riscurile pe care le prezintă un număr mare de persoane care se deplasează liber în Europa, fără acte și în dispreț față de legile statelor din UE.

Politicianul maghiar a pus accentuarea crizei imigranților pe seama declarațiilor făcute de membrii guvernului german. „Decizia Germaniei de a permite intrarea liberă a imigranţilor a generat o revoltă a acestora în Ungaria. Până la această decizie, autorităţile ungare aveau situaţia sub control, dar anunţul Berlinului a creat haos”, a acuzat șeful Executivului de la Budapesta. Privind la cele petrecute, este imposibil să nu îi dăm dreptate.

Chiar zilele trecute, Germania s-a lăudat, prin vocea vicecancelarului Sigmar Gabriel, că va putea accepta 500.000 de imigranți anual, vreme de mai mulți ani. Asemenea declarații nu fac altceva decât să toarne gaz peste foc: invită la un adevărat exod spre Europa. Văzând cele întâmplate, aliatul conservator al creștin-democraților lui Merkel, CSU, dorește o întâlnire cu Orban, în ciuda numeroaselor critici venite din partea Guvernului de la Berlin și a altor state europene. Premierul maghiar urmează să participe la sfârșitul lunii septembrie la o reuniune din Bavaria destinată căutării unor soluții pentru oprirea valului de imigranți ilegali.

Cei care denunță Ungaria în această perioadă ar face bine să ia aminte. Dacă alte state nu sunt dispuse să își asume angajamentele luate, Ungaria s-a simțit obligată să le respecte – și pentru asta este atacată și denunțată. Budapesta este denunțată astăzi pentru că nu își ignoră obligațiile asumate când în care a devenit parte a spațiului Schengen!

Privind în urmă, refuzul anumitor state occidentale de a ne accepta în Schengen s-a dovedit a fi un mare avantaj. Primirea României în zona de liberă circulație ne-ar fi făcut actori din drama maghiară. Așa însă avem o fereastră de timp în care ne putem pregăti pentru a face față valului de imigranți ilegali. Putem începe prin a urmări Guvernul Orban și alege dintre măsurile corecte. Este unul dintre puținele executive din Europa care încă își mai apără cetățenii.

PS: Înainte să trimit acest text, aflu din media europeană că Germania a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiați, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulație în Europa. Păi ce faceți doamna Merkel? Ați deveni extremistă, fascistă, xenofobă și anti-europeană? Ați devenit Viktor Orban?

loading...

Comentarii

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *